tisdag 23 september 2014

Choklad- och smörkolagömmor

Dessa minipajer med smörkola och chokladkräm är riktiga sockerbomber. Men ack så goda. 

Grädden neutraliserar det söta och är fin att garnera med. Vill man så är det även fint och gott att garnera med mandelspån.

Choklad- och smörkolagömmorna passar fint som efterrätt efter en god middag eller som ensamt fika till kaffet. För även om de smakar väldigt gott så är de även väldigt mastiga och det räcker för det mesta med att äta endast en. 

Tänk på att formarna lätt smälter när de ska tas ut ur formarna så det är perfekt om man kan vara lite snabb och därefter ställa tillbaka dem i kylen innan de fylls och äts.

Tycker du att det är roligt att följa recepten jag lägger upp så gör du det enklast via Bloglovin.



Choklad- och smörkolagömmor

Formar
15 digestivekex
0,5 dl kakao
125 gram smält smör

Smörkola
1 dl socker
1,25 dl grädde
15 gram smör

Chokladkräm
1 dl vispgrädde
100 gram mörk choklad

Gör så här:
Formar
1. Mixa digestivekexen med kakaon och det smälta smöret.
2. Tryck ut smeten i små aluminiumformar och ställ i kylen i ca 1 timme tills de har stelnat.

Smörkola
1. Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, och först då rör du om i sockret. Låt sockret smälta tills det har ungefär samma utseende som mörkare bärnsten. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan plattan till medel. Få inte panik (det fick jag ;-)) om smörkolasåsen stelnar och blir klumpig, fortsätt bara värma och röra tills dess att klumparna löst upp sig och kolan har börjat koka.
2. Låt koka i ca 4-6 minuter. Hur länge kolan ska koka beror på hur tjock du vill ha kolasåsen. Gör gärna kulprovet, kolan ska bli fast men ändå kladdig så att den går att klicka ut. Dra kastrullen från plattan.
3. Låt kolan svalna i rumstemperatur.

Chokladkräm
1. Koka upp grädde i en kastrull och ta bort från värmen.
2. Bryt ner chokladen i grädden och rör om tills chokladen smält.
3. Låt svalna något tills du fått en fin chokladkräm.

---

Ta pajbottnarna ur formarna och klicka en sked med smörkola och en sked med chokladkräm i varje. Garnera med grädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar